Valkenburgse Schutterijen Krijgen Verklaring Van Geen Bedenking

De Valkenburgse schutterijen krijgen een verklaring van geen bedenkingen voor onbepaalde tijd uitgereikt ingevolge de Regeling Wapens en Munitie. Dat staat te lezen in een notitie aan de gemeenteraad opgesteld door burgemeester Jan Schrijen. Alle burgemeesters van Zuid-Limburg geven zo’n verklaring ook af aan hun schutterijen.

Rond schutterijen bestaan vele regels en richtlijnen die opgevolgd dienen te worden. Dat heeft te maken met de mee te nemen wapens in optochten en op evenementen. Doordat de schutterijen goed georganiseerd zijn, worden alle regels goed opgevolgd. Toch willen de burgemeesters via de Tweede Kamer de regelgeving verminderen voor de verenigingen.

Zo’n “verklaring van geen bedenkingen” wordt afgegeven voor het meevoeren van wapens in een optocht, mits deze wapens worden meegevoerd door personen die op grond van de wet bevoegd zijn die wapens voorhanden te hebben. Eenzelfde “verklaring van geen bedenkingen” geldt voor alle verenigingen die ‘op bezoek’ zijn en deelnemen aan bijvoorbeeld bondsschuttersfeesten.

In onze gemeente gaat het om de schutterijen St.Mauritius Strucht, St.Martinus Houthem, het Nachtwachtgilde Berg en de Jonge en Oude Nobele schutterij in Valkenburg-c.

Bericht is rechtstreeks overgenomen van de website van TV Valkenburg: www.tvvalkenburg.tv.

Tags: Berg & Terblijt, Valkenburg aan de Geul, Houthem St. Gerlach, Schin op Geul, Sint Martinus Houthem St. Gerlach, Jonge en Oude Nobele Valkenburg, Sint Mauritius Strucht, Optocht