Aanstaande Zaterdag: Koningsvogelschieten

Aanstaande zaterdag vind het koningsvogelschieten weer plaats. Rond 14.00h word de huidige regerende schutterskoning Jordy Smitsmans door de schutters van het Nachtwacht Gilde opgehaald aan zijn residentie aan de Pastoor Brouwersstraat in Berg & Terblijt.

IMG 9257

Vervolgens gaat de Schutterij met in hun midden de regerende Koning Jordy in een optocht naar de schiet locatie aan de Rijksweg. Na dat koning Jordy ontdaan word van het Koningszilver en de Konings den is gekapt, is hij zijn titel kwijt. Daarna gaat de strijd echt losbreken en gaan de leden uitmaken wie het konings zilver 2017 mag gaan dragen of dat wij bij het Nachtwacht Gilde een Keizer kunnen instaleren.

Dat het dit jaar een apart jaar is voor Schutterij Het Nachtwacht Gilde dit is onder de meeste schutters wel duidelijk.

Tijdens het koningsvogelschieten is iets unieks aan de hand het is dit jaar namelijk mogelijk dat er voor het eerst na onze heroprichting in 1963 een schutter zich tot Keizer kan schieten.

De meest markante figuur van de schutterij is zonder twijfel koning Jordy. Omhangen met een prachtig palet van zilveren koningsplaten, vormt hij letterlijk en figuurlijk het schitterende middelpunt van de vereniging. En zo wordt hij door de andere schutters ook bejegend.

Naar eeuwenoud gebruik wordt in het voorjaar door de leden van de vereniging volgens reglement ‘op de vogel’ geschoten. Bij onze schutterij gebeurd dit zaterdag 10 Juni 2017. Omgeven met een feestelijk ritueel wordt dit bij onze vereniging gedaan op een stevige houten plaat met een tekening van een vogel boven in de schietboom. Deze bevestigd men aan in de schiet boom door middel van stokken voorzien van de albekende zwarte ring met in het midden de traditionele vogel en flesje. Nadat de ‘oude koning’, de wereldlijke Voorzitter Peter, beschermheer Edmond en erelid Jef Jongen  (en notabele uit het dorp en onze geestelijk adviseur pastoor Burger) het openingsschot hebben verricht, schieten de leden in volgorde van loting om de beurt net zolang op de zwarte ring tot de vogel los begint te raken. Hij (of zij) die de vogel naar beneden schiet, mag zich gedurende het komende jaar koning van de schutterij noemen. Er volgt een plechtige inauguratie. Ook worden zilveren koningsvogel en koningsplaten over de schouders gehangen. Na zijn ‘ambtsperiode’ dient de koning een zilveren plaat aan de collectie toe te voegen met zijn/haar naam. In voorbije tijden was dit een van de belangrijkste vormen van kapitaalaccumulatie. maar zo als boven staande aangeeft is dit jaar een heel apart jaar namelijk bestaat de kans dat onze koning Jordy zich tot Keizer kan schieten in dien hij de vogel afschiet maar dit zal niet zonder slag of stoot gaan daar hij kan rekenen op een behoorlijk schutters gevecht om wie de nieuwe koning/Koningin wordt van Het Nachtwachtgilde in 2017.

Tags: Berg & Terblijt, Koning, Koningsschieten