Verslagen 2018

Jef Sluijsmans Koning Nachtwachtgilde 2018

Op zaterdag 26 mei was het de belangrijkste verenigingsdag van het jaar voor het Nachtwachtgilde: het Koningsvogelschieten. Na 240 schoten was het Jef Sluijsmans die de houten vogel van zijn hoge standplaats wist te schieten.

De leden kwamen om 14:00 uur bij elkaar in het schutterslokaal om van daaruit de aftredend koning René Schols op te gaan halen bij het woonhuis van ons lid Johan. Na een paar woordjes van plaatsvervangend voorzitter Ron en René zelf werd weer koer gezet naar het schutterslokaal. Daar werd René ontdaan van het koningszilver en werd zijn koningsden gekapt.

Aansluitend begon de inschrijving voor de strijd om de koningstitel van 2018. Met 16 deelnemers werd aangevangen met het schieten. Na een paar rondes werd de wedstrijd even stil gelegd om de jubilarissen te huldigen. Jef Meertens en Jean Steenbakkers waren 25 jaar lid van het Nachtwachtgilde. Jo Last, Jef Last en Mika Muijrers werden gehuldigd vanwege hun 12,5 jarig jubileum. Alle kregen ze een toespraak van beschermheer Edmond Ackermans gevolgd door een boeket bloemen en het traditionele Delfts Blauwe bord.

Vervolgens ging de strijd om de koningstitel verder. Hoe verder de rondes vorderde hoe spannender het werd onder de schietboom. Met de tijd begon de vogel steeds meer te bewegen. Uiteindelijk schoot Jef Sluijsmans met het 240e schot de vogel naar beneden en kroonde zich daarmee koning van het Nachtwachtgilde in het jaar 2018.

Samen met zijn vrouw Corry stond hij even later oog in oog met de leden van het Nachtwachtgilde. Na een toespraak van de plaatsvervangend voorzitter werd Jef geïnstalleerd als koning middels het omhangen van het koningszilver en 3 saluutschoten. Daarna werd er begonnen aan het koningsmaal in de zaal van het schutterslokaal. Het bleef nog lang gezellig op het terras nadien.

Op zaterdag 9 juni wordt de koningsden van Jef geplant bij café Sjengske. De dag erna zal hij zich voor de eerste keer tonen aan het Bergse volk, hij loopt dan mee in de processie.

ozio_gallery_lightgallery

Tags: Berg & Terblijt, Vilt, Koning, Koningsschieten, Schietploeg