Verslagen 2019

Keanu Muijrers koning Nachtwachtgilde 2019

Keanu Muijrers heeft zich afgelopen zaterdag tot de jongste koning ooit, van het Nachtwachtgilde, geschoten. Na 310 schoten gaf de vogel zich gewonnen.

Zaterdag 15 juni was voor het Nachtwachtgilde een belangrijke dag in het jaar. Dan vond namelijk het koningsvogelschieten plaats op de eigen, net gerenoveerde, Pierre Willems Sjöttersweij. Maar voor dat deze dag kon beginnen waren enkele leden al de hele week in touw om het terrein op te bouwen en klaar te stomen voor de "grote dag". Waarvoor dank.

De zaterdag zelf begon met een autorit naar Vilt. Daar woont namelijk, inmiddels, oud-koning Jef Sluijsmans. Hij werd thuis opgehaald met slaande trom. Hierop werd de hele vereniging uitgenodigd in zijn achtertuin om voor een laatste keer te toosten op zijn koningschap. Vervolgens trok het Nachtwachtgilde weer terug naar Berg waar het kappen van de koningsden op het programma stond. Johan Schreurs en Peter in de Braekt waren de aangewezen personen om dit klusje te klaren. Na een korte toespraak van Jef Sluijsmans werd hij ontdaan van het koningszilver en was hij officieel koning af.

Zoals je elders op deze website kan lezen volde toen de officiële overdracht van de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter van het Nachtwachtgilde: Jef Jongen. Na een korte uitleg van de schietmeesters kon het inschrijven beginnen. Er schreven zich 18 leden in met allen de ambitie om koning te worden. Maar zoals elk jaar voordat de strijd echt losbarst, moet het flesje er eerst aan geloven. Beschermheer Edmond Ackermans, voorzitter en erelid Jef Jongen en genodigde Eva de Vries (van ons boekingskantoor EV-Entertainment) streden om het flesje in gruizelementen te schieten. Het lukte uiteindelijk na 5 schoten. De gelukkige was net als vorig jaar voorzitter Jef Jongen.

Dan kon de strijd echt beginnen. Elke ronde werd er om de volgorde geloot. Je wist dus niet wanneer je weer aan de beurt was. Tevens begon op een andere kogelvanger het jeugdschieten. Voor de allereerste keer in de geschiedenis van het Nachtwachtgilde werd er gestreden om de titel jeugdkoning. Met 5 deelnemers en een fantastische strijd tot gevolg. De ene kogel ging raak de andere mis en zo bleef het lang spannend. Uiteindelijk, omringd door alle aanwezigen op de Sjöttersweij, schoot Kyana Bouvrie zich tot eerste jeugdkoning. Zei fungeert binnen het Nachtwachtgilde als het stralende middelpunt, oftewel het meisje in het goud. Erelid Mien Budé kreeg de eer om de bijbehorende medaille uit te reiken aan Kyana.

Na de opwinding om het vallen van de jeugdkoning ging de strijd voor de "grote" koning onverminderd verder. Het werd later en later maar uiteindelijk na 310 schoten wist Keanu Muijrers zich tot koning van het Nachtwachtgilde te schieten. De jongste koning ooit! Nadat iedereen hem had gefeliciteerd werd Keanu gehuldigd. Hij kreeg een serenade van de drumband en een schietalvo van de schietploeg. Maar het allerbelangrijkste dat hij kreeg is het koningszilver. Hij mag zich het komende seizoen schutterskoning van het Nachtwachtgilde noemen.

ozio_gallery_lightgallery

Tags: Berg & Terblijt, Koning, Koningsschieten, Pierre Willems Sjöttersweij