Verslagen 2019

Optreden Amsterdam Opening Rembrandtjaar 2019

Op zaterdagavond, 2 februari 2019, was het Nachtwachtgilde te zien in de live uitzending van de NOS over de opening van het Rembrandt jaar. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn is overleden. Daarom is 2019 uitgeroepen tot Rembrandt jaar. De NOS stond daar zaterdagavond bij stil middels een live uitzending vanaf het pleintje voor het Rembrandthuis in Amsterdam.

Na enkele weken van voorbereiding vertrok het Nachtwachtgilde op vrijdag 1 februari richting het Ibis hotel Schiphol. Na een reis van zo'n 2 uur kwam het gezelschap aan op de locatie. Daar werden de kamers verdeeld en vervolgens verzamelde iedereen zich in een zaaltje op de derde verdieping van het hotel. Daar werd door de commandanten en de organisatie uitgelegd wat de bedoeling was. Nadat iedereen zich had omgekleed en was voorzien van een baard of snor vertrok het Gilde naar het centrum van Amsterdam.

In het centrum vond op verschillende locaties opnames plaats met het Nachtwachtgilde in de hoofdrol. Het moest net lijken of de schutters uit het schilderij in het Rijksmuseum zijn weggelopen en op weg zijn gegaan door het centrum naar het Rembrandthuis. Hierbij komen ze in verschillende hedendaagse situaties terecht, zoals de ov-poortjes op een metrostation. Ook waren de schutters te zien in de tram en op fietsen. Verder werden er opnames gemaakt op een roltrap, op het Rembrandtplein voor de beelden van de Nachtwacht en werden 2 taxi's "overvallen".

Hiermee was de eerste dag ten einde. Na een kleine afzakker in de hotelbar zocht iedereen zijn kamer op voor de welverdiende nachtrust. Dag 2 begon met een ontbijt en een briefing over wat de leden deze dag stond te wachten. Weer werd de bus gepakt, ditmaal in gewone kledij. Eenmaal op locatie kleedde men zich om en vond de generale repetitie plaats. Daarna was het wachten tot de uitzending begon.

Het Nachtwachtgilde zag je tijdens de uitzending in verschillenden filmpjes door het centrum lopen. Dit waren natuurlijk de opnames van een dag eerder. Aan het einde van de uitzending, toen presentatrice Annechien Steenhuizen haar laatste woorden sprak, kwam de drumband van het Nachtwachtgilde het beeld binnen lopen. Zij openbaarde als het ware het levend schilderij dat al stond opgesteld. Hiermee kwam een einde aan de live uitzending maar ook aan het twee daagse optreden in Amsterdam.

Via het hotel waar iedereen zijn spullen kon ophalen werd koers gezet naar Berg en Terblijt. Daar kwam het gezelschap weer aan rond half 1.

Via de volgende link is de uitzending terug te kijken: https://www.npostart.nl/nos-opening-rembrandtjaar/02-02-2019/POW_04182935

ozio_gallery_lightgallery

Tags: Optreden, Amsterdam, TV optreden