René Schols Koning Nachtwacht Gilde 2017

René Schols is de nieuwe koning van het Nachtwacht Gilde. Hij mag komend jaar het koningszilver over zijn schouders dragen en het stralende middelpunt zijn tijdens optochten en processie.

Het Nachtwacht Gilde verzamelde zich rond 14:00 uur bij het schutterslokaal om van daaruit te vertrekken naar het woonhuis van de aftreden koning Jordy Smitsmans. Hij stond daar de vereniging al op te wachten en na een korte ceremonie voegde Jordy zich bij de groep. Al marcherend ging het Nachtwacht Gilde weer terug naar het schutterslokaal om daar de koningsden te kappen en de oude koning te ontdoen van het zilver. Vervolgens ging iedereen naar het schietterrein om daar de jubilarissen te huldigen.

Maar eerst werd er officieel afscheid genomen van Celine Huids en Kyra Schols. Deze twee dames zijn de afgelopen jaren met het gilde op pad gegaan als meisje in het goud. Oftewel het stralende middelpunt van het schilderij. Zij werden middels een goed gevulde envelop en een bosje bloemen, aangeboden door de nieuwe meisjes, bedankt voor hun bewezen diensten. Daarna was het de beurt aan de jubilarissen. Ook zij kregen een boeket bloemen aangeboden en het bekende Delfts Blauwe bord. Dit ging begeleid met mooie woorden van voorzitter Peter Jeurissen.

Dit zijn de jubilarissen van het Nachtwacht Gilde voor het jaar 2017:

- Johan Schreurs 12,5 jaar lid;
- William Muijters 12,5 jaar lid;
- Paul Ernon 12,5 jaar lid;
- John Dierkx 12,5 jaar lid.

En toen kon de strijd om het koningschap beginnen. Dit jaar werd er een nieuw systeem van loten ingevoerd. Na elke ronde volgde nu een nieuwe loting waardoor de strijd spannender dan ooit werd. Dat mocht ook wel want oud koning Jordy kon voor de triple gaan en daarmee de eerste keizer van het Nachtwacht Gilde worden. De strijd werd aangevangen met 16 schutters. Na 15 rondes en 253 schoten gaf de vogel zich gewonnen. René Schols was de gelukkige die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Na wederom een toespraak van de voorzitter kreeg René onder bulderende saluutschoten het koningszilver omgehangen. Het koningsmaal stond toen al te wachten in de zaal van het schutterslokaal.

Na het eten is er door de koning en een groot deel van de leden nog een klein feestje gevierd tot in de vroege uurtjes. Dan rest alleen nog om de volledige schietploeg van het Nachtwacht Gilde te bedanken voor hun werk voor en achter de schermen en natuurlijk Chatja en Jeanny die alle leden hebben voorzien van het heerlijke koningsmaal.

De koning wordt op zaterdag 24 juni officieel gekroond als koning middels het planten van de grote koningsden. Enkele dagen later (datum nog nader te bepalen) wordt er bij koning René ook een kleinere versie geplant door de schietploeg en andere geïnteresseerde.

ozio_gallery_lightgallery

Tags: Berg & Terblijt, Koning, Koningsschieten, Schietploeg