Levende Reproductie

De Nachtwacht, te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, is een van de of misschien wel het beroemdste schilderij in de wereld. Schilder Rembrandt van Rijn beelde de betalende schutterij (kloveniers) op een voor die tijd gewaagde manier uit op het doek.

Berg en Terblijt, 1962. Een groep van vrienden vond dat het dorp weer een schutterij moest hebben. Ze begonnen plannen te maken en met behulp van kunstenaar Lei Molin kwamen ze op het idee om deze schutterij in een heel ander jasje te gieten dan alle anderen. Ze maakten er een levende Nachtwacht van. Het gevolg van dit idee was dat de groep in binnen en buitenland beroemdheid verwierf. Ze traden op bij openingen van congressen of deden mee tijdens tv-shows.

In de loop der jaren is er veel geschaafd aan het uiterlijk van het schilderij. Om alles zo echt mogelijk te laten lijken worden kostuums gemaakt met alle kleine details zoals deze ook op het echte schilderij te vinden zijn. Maar niet alleen aan de kostuums worden tot in de detail uitgevoerd ook de wapens en natuurlijk het vaandel zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt.

Nog steeds vinden er meerdere optredens per jaar plaats. De groep gaat dan per touringcar op pad vergezeld door het meisje in het goud en ook de hond gaat steevast mee. Samen met het tamboerkorps bevriezen ze voor een 5-tal minuten tot een echt levend schilderij.

Neem contact op met het secretariaat om te zien wat er allemaal mogelijk is of om het Nachtwachtgilde te boeken.