Het Schilderij

De Nachtwacht: Het korporaalschap van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch.

1642 - techniek: olieverf op doek - afmeting: 363 X 437 cm.

De Nachtwacht is het beroemdste schilderij in het Rijksmuseum in Amsterdam. Eigenlijk heeft het doek een andere titel: "De Compagnie van Frans Banninck Cocq". Het schilderij is een zogenaamd schuttersstuk, een groepsportret van een afdeling van de schutterij. De schutters op de Nachtwacht heten kloveniers, vernoemd naar een 16e eeuw's vuurwapen: de klover.

De Nachtwacht hong oorspronkelijk op een andere plaats in Amsterdam. Het schilderij is enkele keren verhuisd. Tot 1715 hing het schilderij in de "Groote Sael" van de Kloveniersdoelen (hoofdkwartier van de schutterij). Daarna werd het overgebracht naar het stadhuis op de Dam. In 1817 ging de Nachtwacht naar het net geopende Rijksmuseum, toen gevestigd in een 17de eeuw's herenhuis aan de Kloveniersburgwal. In 1885 kreeg het Rijksmuseum een eigen gebouw en verhuisde de Nachtwacht naar een speciaal ontworpen Nachtwachtzaal.

In de tweede wereldoorlog is het schilderij de Nachtwacht opgerold opgeslagen geweest in de kluis van de voormalige rijks bewaarplaats van Rembrandts Nachtwacht. Deze kluis bevond zich in de Van Schaik tunnel in de St. Pietersberg in Maastricht.

Klik hier voor meer informatie over het Rijksmuseum.

  • nachtwacht 1
  • nachtwacht 2
  • Kluis